66. színházi évad
Edith és Marlene
2018. február 26.
A Komáromi Jókai Színház 2018. február 23-án mutatta be Pataki Éva Edith és Marlene című zenés játékát. Az Edith Piaf életét feldolgozó színpadi játék Marlene Dietrich fókuszán keresztül mutatja be a kis Edith tragikus sorsát. A történetírók ugyan nem jegyezték Dietrich és Piaf barátságát, de adódhat egy párhuzam, hiszen ugyanabban az időszakban indult és csúcsosodott ki a pályafutásuk, s tudtak is egymásról, s talán figyelemmel is követték egymás karrierjét. Egy őstehetség és egy filmipar varázslói által „felépített” díva – sorsuk, indíttatásuk, szakmájukhoz és az élethez való viszonyuk merőben különbözik. Találkozik-e, találkozhat-e két ilyen különböző személyiség, s ha igen, milyen hatással vannak-e egymásra. Ezzel a gondolattal játszik el a szerző. A történet Piaf temetésével indul, itt kezdődik s ide tér vissza az emlékezés. A mozaikos szerkezetű történetet Méhes László egy zenedobozba helyezte (a díszlet Juraj Gráfel munkája, jelmeztervező: Gadus Erika), Marlene nyitogatja a zenedobozt, irányítja a történetet, idézi fel Edith Piaf életének boldog és tragikus pillanatait. Ebben a történeti keretben hangzanak el a világhírű sanzonok – A rózsaszínű élet, a Mylord, a Nem bánok semmit sem.
Az előadást Méhes László állította színpadra, a produkció zenei vezetője Gebóra György, korrepetítorként Pálinkás Andrássy Zsuzsanna dolgozott a színészekkel. Az előadás élő zenei kísérettel került bemutatásra, a zenekar tagjai: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Farnbauer Péter, Illés Ferenc, Varjú Attila. Az előadás koreográfusa Kispál Anita, dramaturg: Keszthelyi Kinga.

Az Edith és Marlene címszereplői Holocsy Krisztina (Edith Piaf) és Holocsy Katalin (Marlene Dietrich). Piaf féltestvéreként Losonczi Kata, Edithet felfedező bártulajdonosként Skronka Tibor, a világhírt megalapozó menedzserként Majorfalvi Bálint, a világbajnok Marcelként Béhr Márton, Theo Sarapoként Culka Ottó lép színpadra, további szereplők: Bernáth Tamás, Nagy László, Leczkési Dóra.

A Komáromi Jókai Színház új bemutatóját nagy lelkesedéssel és állótapssal fogadta a komáromi publikum, a bemutatón jelen volt Kútvölgyi Erzsébet, a Vígszínház művésznője is, aki az Edith és Marlene ősbemutatóján a Pesti Színházban Edith Piafot alakította. Fotógaléria
Ossza meg másokkal is: