sk hu
A Glembay ház-1.rész – Ignác Jacques Glembay: Horányi László Jászai Mari-díjas, Bánffy Miklós díjas 14. október 2019
1 KEZDOKEP - Komáromi Jókai Színház

Beugrással kezdődött együttműködése színházunkkal. Csodálja és megszerette Martin Huba rendezői módszerét. Lányait félti a művészi pályától. Ezekről beszélgettünk Horányi László színművésszel, és természetesen Ignác Glembay szerepéről, amelyben néhány nap múlva a közönség elé áll.

2 SZOLO 1 - Komáromi Jókai Színház

Mikor kezdődött évtizede tartó kapcsolata a Komáromi Jókai Színházzal?

Amikor a Játékszíni Társaság, amelynek az elnöke voltam, még hathatós és eredményes segítséget tudott nyújtani a határon túli magyar színházaknak. Ma már önállóan tud érvényesülni A kilencvenes években összehasonlíthatatlanul rosszabb volt a helyzet, mint most. Jártam Komáromba is előadásokat nézni, és láttam, hogy ez egy jó színház. Tóth Tibor igazgató úr szólt, hogy be kellene ugrani a Vérnászba, az Apa szerepébe. Kassán, a Thália Színházban játszotta a társulat Federico Garcia Lorca drámáját. Így kezdődött.

3 HUBA - Komáromi Jókai Színház

Azután a Bírót játszotta a kétezer-hét tavaszán bemutatott Karamazov testvérekben.

Megfogott a munkamódszer, a szellemiség, a színházi gondolkodásmód, amellyel Martin Huba rendező dolgozott. Temesvárt idézi fel bennem, ahol sokat játszottam és játszom a mai napig. Victor Ioan Frunza volt a főrendező. Egy szót sem tudok románul, a mimikájából, a gesztusrendszeréből mégis megértettem, mit akar, persze, fordítottak is. Amikor elkezdtük próbálni a Karamazov tetvéreket Martin Hubával, aki szintén nemzetközi hírű, világszínvonalon dolgozó ember, ugyanaz a módszer köszönt vissza, mint Frunzánál, ami nekem nagyon szimpatikus.

4 VIKTORRAL - Komáromi Jókai Színház

Ignác Jacques szerepe is tetszik önnek?

A Glembay ház a drámairodalom dobogós darabja, minden szerepe jó. Leone, a fiam szerepe Hamlettel vetekszik, de nyomaiban benne van Dosztojevszkij Miskin hercege is A félkegyelműből. A Glembay ház fejének élete nagyon boldogtalan lehetett. Mélyről érkezett az öreg, sokat küzdött, amíg odáig ért, ahol tart. Első felesége egy kaszttal feljebbről érkezett, nem biztos, hogy jó volt a házasságuk, amit próbált élhetővé tenni, de nem mindig sikerült. Glembay tragédiája, hogy ezután beleszeretett egy fiatalabb nőbe, akiről bár tudta, hogy nem az apácazárdából érkezett, a társadalmi rend miatt tartania kellett a látszatot. Amikor a fia próbálja szembesíteni ezzel, tudja, miről beszél. Azt tartja, ha nem mondja ki, mégsem fáj annyira. A mostani közéletünk nagyon hasonlít ehhez a helyzethez. Ha elhitetünk valamit, majd szembesítenek vele, borzasztó háborúk vannak belőle, pedig az az igazság. Az apa és fia között megjelenő gondok ott vannak a mai családokban is. A darab végén a felismerés stációi tragédiákhoz vezetnek.

5 NOVEL - Komáromi Jókai Színház

Otthon, a családban mi újság?

Nemrég a Duna TV Család-barát című magazinjában szerepeltünk hármasban. Elénekeltük Leonard Cohen Halleluja című dalát, amelynek a magyar szövegét Szilas Zoltánnal írtuk. Hálát adtunk, hogy hárman énekelhetünk. Nem a televíziónak, hanem az életnek, az istennek. Aggódom a lányaimért. Senkinek nem javasolnám a művészi pályát, már nincs akkora presztízse, mint régen volt. Juli esetében már a díszlet- és jelmeztervezésnek sem örültem, az éneklésnek végképp nem. Egy bizonyos korig lehet csinűlni: és utána mi lesz? Eszter, a húga is elvégzett egy egyetemet, most éneket tanul a Kőbányai Zeneiskolában, és egy hajón énekelnek az egyik tanárával egyszer-kétszer. Féltem őket. Nagy a felhozatal, meg kell küzdeni mindenért, az emberek el sem hinnék, mennyi munkával jár a kulisszák mögött. Ez a pálya olyan, mint egy aknamező. Sosem tudhatja az ember, mikor robban a bomba.

6 GITAR 1 - Komáromi Jókai Színház

Ez a gitár a kezében?

Itt volt a kelléktárban, egy kicsit megszereltem. A szünetekben dúdolgatok. Több zenekarban zenéltem Debrecenben, ahol a pályám kezdtem, később Esztergomban is. Most a próbák előtt énekelgetek. Mondjuk úgy, hogy beskálázom.

A hangja nem csak a színpadról lehet ismerős.

Patrick Stewartot szoktam szinkronizálni. A Star Trekben ő Picard kapitány, az X-Men filmekben pedig Charles Xavier professzor. Nagyon jó színész, örülők, hogy őt szinkronizálom. A múltkor a lányaim elcipeltek a legújabb X-Men filmre. Meg kell mondanom, jól sikerült a szinkronja, de megdolgoztunk vele. Kaptam is érte egy díjat az amerikaiaktól.

(jsz)

Fotó: Kiss Gibbó Gábor, Milan Drozd és a szerző

7 GITAR ZARO - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady 4370 Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma 03952E9C7A Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Sam logo Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Logo Jandj MEDIAL Net s r o logo Hotel peklo Green Coop logo Agref logo Bronz logo AGRIPENT Cedrus piros logo CUKRASZ MUHELY GYULAMAJOR Dunstav Florissimo logo LOGO PNG Logo Gukom Motokom logo HD Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer Image001 AGRIMPEX - Nádszeg Agrocoop Imeľ, a.s. - Imely AGRODRUŽSTVO Keszegfalva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község BARTHALOS CUKRÁSZDA Alistál Bátorkeszi Község BOTH s.r.o. Lidértejed Bős Város CANTON s.r.o. Nagymegyer C-SERVICE - Wurczell Zoltán CREDAT INDUSTRIES a.s. Gúta Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DRON INDUSTRIES s.r.o. Tejfalu DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely Ekecs Község Ekel Község EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Kamocsa Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta GUTTE s.r.o. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Illésháza község Imely Község NTERCAD s.r.o. - Komárom IVAT Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KF - STAV s.r.o. Ekel KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KO - ROLL s.r.o. - Gúta Lakszakállas Község LUARI s.r.o. - Albár Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MIKOS FARM Apácaszakállas MINIT SLOVAKIA spol. s.r.o - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY ZOLTÁN NANAZ s.r.o. Albár NCD s.r.o. Nádszeg Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PEPITA tours s.r.o. - Komárom PROSPOT SK s.r.o. Gúta PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta RÁZC s.r.o. Nyékvárkony Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község Šeko Shop - Komárom STING 2000 s.r.o. Gúta TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG