sk hu
A Glembay ház - 4. rész: Martin Huba rendező 17. október 2019
Martin Huba 2 - Komáromi Jókai Színház

Az egyik legkedvesebb szerepének tartja az eddig színre vitt figurái közül Leone Glembayt A Glembay ház című drámát most nálunk rendező Martin Huba. Azt is elárulta, nagyon szerette játszani Emília Vášáryová és Ladislav Chudík társaságában, Miloš Pietor rendezésében a Szlovák Nemzeti Színházban, a nyolcvanas évek közepén.

Martin Huba 7 - Komáromi Jókai Színház

Nálunk október tizennyolcadikán este hét órai kezdettel lesz a premierje Miroslav Krleža drámájának. Martin Hubával a próbák sűrűjében sikerült időt szakítanunk, hogy a darabban felmerülő kérdésekről beszélgessünk, megtudjuk, mi vonzza hetvenhat évesen is a színpadra, és hogy meséljen előző komáromi rendezéséről, A félkegyelmű című drámáról, amelyet november 15-én, pénteken 19 órai kezdettel Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színház új épületének stúdiójában játszik majd a társulat.

Martin Huba 10 - Komáromi Jókai Színház

A félkegyelmű című Dosztojevszkij-regény színpadi adaptációját november tizenötödikén este hét órakor tekintheti majd meg a közönség a Szlovák Nemzeti Színház új épületének stúdiójában. Vonatzaj töltötte be a színházat, amikor néhány hete felújította a társulat a 2017 decemberében bemutatott darabot. Már akkor hallotta a sínek nyikorgását, a vonatfüttyöt, amikor a darab rendezésére készült?

Dosztojevszkij regénye egy vonaton kezdődik. Azt szerettük volna kifejezni az előadással, hogy valamennyien a sors vonatán ülünk, és ez a történet elvisz bennünket valahová. Ahogy a hétköznapokban is érezhetjük, hogy valami visz valami felé, aminek nem vagyunk az urai. A történet sorsszerűsége adta ezt a megoldást. Valamennyien tartunk valahová, nem tudjuk ki visz bennünket, hova vezet bennünket, itt-ott van olyan érzésünk, hogy ezt befolyásolni tudjuk, de a sors erősebb, mint az akaratunk, a lehetőségeink. A hangok, a pára, a vakító reflektorok a sorssal szembeni tehetetlenségünket fejezik ki.

Martin Huba 11 - Komáromi Jókai Színház

Az előadást májusban meghívták a budapesti Nemzeti Színházba, a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra. Nem tudott ott lenni, videó üzenetet küldött a MITEM-re. Mit mondott?

Már nem emlékszem pontosan, de bizonyára most is ugyanazt mondanám, hogy sajnálom, hogy nem tudok együtt lenni a kollégákkal, az előadással, és végtelenül örülünk, hogy meghívtak bennünket erre a jelentős fesztiválra. Remélem, hogy akik megnézték, nem sajnálták a színházban töltött időt. Hallottam, nagy sikere volt Budapesten is A félkegyelműnek, sokan voltak. Ezért még jobban sajnálom, hogy nem lehetettem ott. Komédiás vagyok, be kell tartanom az órarendemet. Előadásom volt. Lám, a sors néha rosszakaratú is lehet. Sem előtte, sem utána nem kellett színpadra mennem, csak éppen aznap volt előadásom.

Martin Huba 12 - Komáromi Jókai Színház

A kilencvenes évek közepétől rendez. Hetvenhat éves. Mi viszi még a színpadra?

Olyanokat kérdez, mint a családtagjaim. Ők mondogatják, miért nem hagyom már békén a színházat. A színházi emberek sorsában, legyenek rendezők vagy színészek, van egy szent büntetés, ami a színpad felé vonzza őket. A színház egy mágikus hely. Hogy naponta több száz ember előtt állhatunk, a lehetőségek miatt, hogy befolyásolhatjuk őket, beléphet a sorsukba, segíthetünk nekik, hogy megoldják bizonyos élethelyzeteiket, választ adhatunk az őket éppen érintő kérdésekre, és ezzel legyőzhetjük a félelmeiket. Nem akarjuk elhagyni ezt a teret. Ha őszinte szeretnék lenni, ha jó az előadás, a legnagyobb örömöt magunknak szerezzük. Ha minden összejön, a mi örömünk átragad a publikumra, és közös örömöt élünk meg a nézőkkel, ami a legnagyobb öröm egy színész számára. Lehet, hogy az ilyen szent pillanatokért nem hagytam még abba.

Foto 99 - Komáromi Jókai Színház

A Glembay ház a kilencedik komáromi rendezése. Azt mondta az olvasópróbán, hogy ez egy gyönyörű játék. Megélhetőek lesznek majd a közönséggel olyan pillanatok, amikről az előbb beszélt?

Remélem. Azt a színészetet részesítem előnyben, ahol azt, amit mond a színész, alátámasztja a tapasztalataival. Ez a mű is alkalmas erre, ha nem is átélhető benne száz százalékig minden. Vannak benne olyan sorsszerű pillanatok, amelyeket sok színész és néző a saját tapasztalataiból ismerhet. Hűség, hűtlenség, törekvés és nagyravágyás, családi gyűlölködés, sikeres és sikertelen vállalkozás. Ezért gondolom, hogy a nézőtéren megszülethet, amire rákérdezett. A nézők velünk tarthatnak a témában, és érezhetik, hogy arra gondolunk, amire gondolnak, ezáltal felszabadulhatnak esetleges traumáik alól. Freud is azt mondta, hogy az ember csak attól tud megszabadulni, amit ismer. Aki valamit titkol, elfed, örökre benne marad. A színház jó tér a beismerés bemutatására, a néző azt mondhatja, ez az én problémám, az én félelmem is. Hiszek abban, hogy a színház nyújt egy ilyen pszichoterápiás teret.

Foto 101 - Komáromi Jókai Színház

Többször találkozott a darabbal.

Leone Glembayt alakítottam Miloš Pietor rendezésében a Szlovák Nemzeti Színházban, Prágában pedig rendeztem. Nagyon jó emlékeim vannak a szerepről. Nagyon összetett szerep. Szerencsém volt a rendezővel és kiváló partnereim voltak, Emília Vášáryová és Ladislav Chudík. Több mint harminc évvel fiatalabb voltam, tudtuk, mihez nyúlunk. Bárhol játszottuk az előadást, sikert arattunk. Ám a legnagyobb siker az volt, hogy mindig örömmel játszottuk. Amit pedig az ember örömmel játszik, arra nem sajnálja a fáradságot, nem bánja ha kimerül. Minden eddigi szerepem közül Hamlettől kezdve Ványa bácsiig Leone Glembay a legkedvesebb szerepeim közé tartozik.

Martin Huba 14 - Komáromi Jókai Színház

Ignác Glembayt Horányi László játssza. Több komáromi rendezésében bízott már rá szerepeket. Megkedvelte?

Ahhoz, hogy a színész hatni tudjon a nézőre alkotó nyugalomra van szüksége. Ez nem függ össze a fizikai lustasággal vagy fáradtsággal. Horányi László logikusan beszél érzelmi izgalomban is. Előfordul, hogy a színésznél megvan a kellő izgalmi állapot, de közben kiabál, nincs tartalma, üres amit közöl. Horányi Lászlónál az tetszik, hogy pillanatok alatt izgalomba jön, miközben képes megőrizni a logikus közlést. Ezért örülök, hogy elfogadta a felkérésemet, és nem sajnálja majd, hogy ismét együtt dolgoztunk.

Martin Huba 31 - Komáromi Jókai Színház

Nemsokára színészként is láthatjuk majd a komáromi színpadon. Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című drámáját hozza a Szlovák Nemzeti Színház társulata. Elárulna valamit az előadásról?

Ebben az előadásban is szívesen játszom, és a közönség is szereti. A történet szerint egy idősebb úr beleszeret egy fiatal lányba. Családtörténet ez is, szerkezetében nagyon hasonlít A Glembay házhoz. Ebbe a családban is az apa az úr, akit játszom, ez is vállalkozói környezet, mint a Glembayaké. Az apának meghal az édesanyja, és a hetven esztendős férfi, gyászában, egy templomban beleszeret a templomi kórus huszonkét éves karnagynőjébe. Hauptmann drámája azt bontja ki, hogyan fogadja ezt a család. Többet nem mesélek a történetről, ami elég drámaian végződik. Minden kiderül, majd ha eljönnek megnézni a vendégjátékunkat.

(nos)

Fotó: Milan Drozd és Kiss Gibbó Gábor

Az interjút szlovákul is elolvashatja honlapunkon.

Martin Huba 32 - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady 4370 Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma 03952E9C7A Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Sam logo Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Logo Jandj MEDIAL Net s r o logo Hotel peklo Green Coop logo Agref logo Bronz logo AGRIPENT Cedrus piros logo CUKRASZ MUHELY GYULAMAJOR Dunstav Florissimo logo LOGO PNG Logo Gukom Motokom logo HD Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer Image001 AGRIMPEX - Nádszeg Agrocoop Imeľ, a.s. - Imely AGRODRUŽSTVO Keszegfalva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község BARTHALOS CUKRÁSZDA Alistál Bátorkeszi Község BOTH s.r.o. Lidértejed Bős Város CANTON s.r.o. Nagymegyer C-SERVICE - Wurczell Zoltán CREDAT INDUSTRIES a.s. Gúta Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DRON INDUSTRIES s.r.o. Tejfalu DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely Ekecs Község Ekel Község EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Kamocsa Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta GUTTE s.r.o. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Illésháza község Imely Község NTERCAD s.r.o. - Komárom IVAT Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KF - STAV s.r.o. Ekel KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KO - ROLL s.r.o. - Gúta Lakszakállas Község LUARI s.r.o. - Albár Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MIKOS FARM Apácaszakállas MINIT SLOVAKIA spol. s.r.o - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY ZOLTÁN NANAZ s.r.o. Albár NCD s.r.o. Nádszeg Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PEPITA tours s.r.o. - Komárom PROSPOT SK s.r.o. Gúta PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta RÁZC s.r.o. Nyékvárkony Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község Šeko Shop - Komárom STING 2000 s.r.o. Gúta TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG