sk hu
A Glembay ház - 4. rész: Martin Huba rendező 17. október 2019
Martin Huba 2 - Komáromi Jókai Színház

Az egyik legkedvesebb szerepének tartja az eddig színre vitt figurái közül Leone Glembayt A Glembay ház című drámát most nálunk rendező Martin Huba. Azt is elárulta, nagyon szerette játszani Emília Vášáryová és Ladislav Chudík társaságában, Miloš Pietor rendezésében a Szlovák Nemzeti Színházban, a nyolcvanas évek közepén.

Martin Huba 7 - Komáromi Jókai Színház

Nálunk október tizennyolcadikán este hét órai kezdettel lesz a premierje Miroslav Krleža drámájának. Martin Hubával a próbák sűrűjében sikerült időt szakítanunk, hogy a darabban felmerülő kérdésekről beszélgessünk, megtudjuk, mi vonzza hetvenhat évesen is a színpadra, és hogy meséljen előző komáromi rendezéséről, A félkegyelmű című drámáról, amelyet november 15-én, pénteken 19 órai kezdettel Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színház új épületének stúdiójában játszik majd a társulat.

Martin Huba 10 - Komáromi Jókai Színház

A félkegyelmű című Dosztojevszkij-regény színpadi adaptációját november tizenötödikén este hét órakor tekintheti majd meg a közönség a Szlovák Nemzeti Színház új épületének stúdiójában. Vonatzaj töltötte be a színházat, amikor néhány hete felújította a társulat a 2017 decemberében bemutatott darabot. Már akkor hallotta a sínek nyikorgását, a vonatfüttyöt, amikor a darab rendezésére készült?

Dosztojevszkij regénye egy vonaton kezdődik. Azt szerettük volna kifejezni az előadással, hogy valamennyien a sors vonatán ülünk, és ez a történet elvisz bennünket valahová. Ahogy a hétköznapokban is érezhetjük, hogy valami visz valami felé, aminek nem vagyunk az urai. A történet sorsszerűsége adta ezt a megoldást. Valamennyien tartunk valahová, nem tudjuk ki visz bennünket, hova vezet bennünket, itt-ott van olyan érzésünk, hogy ezt befolyásolni tudjuk, de a sors erősebb, mint az akaratunk, a lehetőségeink. A hangok, a pára, a vakító reflektorok a sorssal szembeni tehetetlenségünket fejezik ki.

Martin Huba 11 - Komáromi Jókai Színház

Az előadást májusban meghívták a budapesti Nemzeti Színházba, a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra. Nem tudott ott lenni, videó üzenetet küldött a MITEM-re. Mit mondott?

Már nem emlékszem pontosan, de bizonyára most is ugyanazt mondanám, hogy sajnálom, hogy nem tudok együtt lenni a kollégákkal, az előadással, és végtelenül örülünk, hogy meghívtak bennünket erre a jelentős fesztiválra. Remélem, hogy akik megnézték, nem sajnálták a színházban töltött időt. Hallottam, nagy sikere volt Budapesten is A félkegyelműnek, sokan voltak. Ezért még jobban sajnálom, hogy nem lehetettem ott. Komédiás vagyok, be kell tartanom az órarendemet. Előadásom volt. Lám, a sors néha rosszakaratú is lehet. Sem előtte, sem utána nem kellett színpadra mennem, csak éppen aznap volt előadásom.

Martin Huba 12 - Komáromi Jókai Színház

A kilencvenes évek közepétől rendez. Hetvenhat éves. Mi viszi még a színpadra?

Olyanokat kérdez, mint a családtagjaim. Ők mondogatják, miért nem hagyom már békén a színházat. A színházi emberek sorsában, legyenek rendezők vagy színészek, van egy szent büntetés, ami a színpad felé vonzza őket. A színház egy mágikus hely. Hogy naponta több száz ember előtt állhatunk, a lehetőségek miatt, hogy befolyásolhatjuk őket, beléphet a sorsukba, segíthetünk nekik, hogy megoldják bizonyos élethelyzeteiket, választ adhatunk az őket éppen érintő kérdésekre, és ezzel legyőzhetjük a félelmeiket. Nem akarjuk elhagyni ezt a teret. Ha őszinte szeretnék lenni, ha jó az előadás, a legnagyobb örömöt magunknak szerezzük. Ha minden összejön, a mi örömünk átragad a publikumra, és közös örömöt élünk meg a nézőkkel, ami a legnagyobb öröm egy színész számára. Lehet, hogy az ilyen szent pillanatokért nem hagytam még abba.

Foto 99 - Komáromi Jókai Színház

A Glembay ház a kilencedik komáromi rendezése. Azt mondta az olvasópróbán, hogy ez egy gyönyörű játék. Megélhetőek lesznek majd a közönséggel olyan pillanatok, amikről az előbb beszélt?

Remélem. Azt a színészetet részesítem előnyben, ahol azt, amit mond a színész, alátámasztja a tapasztalataival. Ez a mű is alkalmas erre, ha nem is átélhető benne száz százalékig minden. Vannak benne olyan sorsszerű pillanatok, amelyeket sok színész és néző a saját tapasztalataiból ismerhet. Hűség, hűtlenség, törekvés és nagyravágyás, családi gyűlölködés, sikeres és sikertelen vállalkozás. Ezért gondolom, hogy a nézőtéren megszülethet, amire rákérdezett. A nézők velünk tarthatnak a témában, és érezhetik, hogy arra gondolunk, amire gondolnak, ezáltal felszabadulhatnak esetleges traumáik alól. Freud is azt mondta, hogy az ember csak attól tud megszabadulni, amit ismer. Aki valamit titkol, elfed, örökre benne marad. A színház jó tér a beismerés bemutatására, a néző azt mondhatja, ez az én problémám, az én félelmem is. Hiszek abban, hogy a színház nyújt egy ilyen pszichoterápiás teret.

Foto 101 - Komáromi Jókai Színház

Többször találkozott a darabbal.

Leone Glembayt alakítottam Miloš Pietor rendezésében a Szlovák Nemzeti Színházban, Prágában pedig rendeztem. Nagyon jó emlékeim vannak a szerepről. Nagyon összetett szerep. Szerencsém volt a rendezővel és kiváló partnereim voltak, Emília Vášáryová és Ladislav Chudík. Több mint harminc évvel fiatalabb voltam, tudtuk, mihez nyúlunk. Bárhol játszottuk az előadást, sikert arattunk. Ám a legnagyobb siker az volt, hogy mindig örömmel játszottuk. Amit pedig az ember örömmel játszik, arra nem sajnálja a fáradságot, nem bánja ha kimerül. Minden eddigi szerepem közül Hamlettől kezdve Ványa bácsiig Leone Glembay a legkedvesebb szerepeim közé tartozik.

Martin Huba 14 - Komáromi Jókai Színház

Ignác Glembayt Horányi László játssza. Több komáromi rendezésében bízott már rá szerepeket. Megkedvelte?

Ahhoz, hogy a színész hatni tudjon a nézőre alkotó nyugalomra van szüksége. Ez nem függ össze a fizikai lustasággal vagy fáradtsággal. Horányi László logikusan beszél érzelmi izgalomban is. Előfordul, hogy a színésznél megvan a kellő izgalmi állapot, de közben kiabál, nincs tartalma, üres amit közöl. Horányi Lászlónál az tetszik, hogy pillanatok alatt izgalomba jön, miközben képes megőrizni a logikus közlést. Ezért örülök, hogy elfogadta a felkérésemet, és nem sajnálja majd, hogy ismét együtt dolgoztunk.

Martin Huba 31 - Komáromi Jókai Színház

Nemsokára színészként is láthatjuk majd a komáromi színpadon. Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című drámáját hozza a Szlovák Nemzeti Színház társulata. Elárulna valamit az előadásról?

Ebben az előadásban is szívesen játszom, és a közönség is szereti. A történet szerint egy idősebb úr beleszeret egy fiatal lányba. Családtörténet ez is, szerkezetében nagyon hasonlít A Glembay házhoz. Ebbe a családban is az apa az úr, akit játszom, ez is vállalkozói környezet, mint a Glembayaké. Az apának meghal az édesanyja, és a hetven esztendős férfi, gyászában, egy templomban beleszeret a templomi kórus huszonkét éves karnagynőjébe. Hauptmann drámája azt bontja ki, hogyan fogadja ezt a család. Többet nem mesélek a történetről, ami elég drámaian végződik. Minden kiderül, majd ha eljönnek megnézni a vendégjátékunkat.

(nos)

Fotó: Milan Drozd és Kiss Gibbó Gábor

Az interjút szlovákul is elolvashatja honlapunkon.

Martin Huba 32 - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
4370 Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma 03952E9C7A Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Sam logo FÖLDMŰVES SZÖVETKEZET - CSALLÓKÖZARANYOS 0000913519 Logo Jandj Hotel peklo Green Coop logo Agref logo Bronz logo AGRIPENT CÉDRUS s.r.o. - Dunaszerdahely CUKRÁSZ MŰHELY - Gyulamajor DUNSTAV DS s. r. o. - Kisudvarnok Florissimo logo F-FIRHANG - Lúcs Logo Gukom Motokom logo HD Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer AGRIMPEX - Nádszeg Agrocoop Imeľ, a.s. - Imely AGRODRUŽSTVO Keszegfalva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község BARTHALOS CUKRÁSZDA Alistál Bátorkeszi Község BOTH s.r.o. Lidértejed Bős Város CANTON s.r.o. Nagymegyer C-SERVICE - Wurczell Zoltán CREDAT INDUSTRIES a.s. Gúta Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DRON INDUSTRIES s.r.o. Tejfalu DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely Ekecs Község Ekel Község EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Kamocsa Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta GUTTE s.r.o. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Illésháza község Imely Község NTERCAD s.r.o. - Komárom IVAT Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KF - STAV s.r.o. Ekel KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KO - ROLL s.r.o. - Gúta Lakszakállas Község LUARI s.r.o. - Albár Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MIKOS FARM Apácaszakállas MINIT SLOVAKIA spol. s.r.o - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY ZOLTÁN NANAZ s.r.o. Albár NCD s.r.o. Nádszeg Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PEPITA tours s.r.o. - Komárom PROSPOT SK s.r.o. Gúta PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta RÁZC s.r.o. Nyékvárkony Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község Šeko Shop - Komárom STING 2000 s.r.o. Gúta TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG