sk hu
Színészábécé-1 – Bernáth Tamás: Ez a huszadik évadom 04. szeptember 2019
Bernáth Tomi 1 - Komáromi Jókai Színház

Megtelt a komáromi Klapka tér aznap kora este a Lehár Nyár rendezvénysorozat utolsó előadására. Bernáth Tamás színészünk operett- és musicalslágereket énekelt. Közben pedig bókolt, nevettetett, táncolt. Vele nyitjuk Színészábécé című sorozatunkat.

Honnan veszi mindehhez az energiát?

Ha az ember azt csinálja, amit szeret, akkor jön az energia: szívből, lélekből. Teljes odaadással, nem is százon, hanem kétszázon pörgök ilyenkor. Nagyon szeretem, és vágyom is a zenés műfajra. A visszajelzések alapján a közönségnek is nagyon tetszik, amit csinálok. Valószínűleg ezért is hívnak a szervezők.

Bernáth Tomi 3 - Komáromi Jókai Színház

Miközben ráköszönt a téren átbicikliző színházi kollégára, odament az arra botorkáló hajléktanhoz, poénkodott a nyári terasz pincérével.

Közönség nélkül nem megy az operett-musical show. Ezeken a fellépéseken mindig a közvetlenséget szeretem. Ha kiáll valaki a színpadra, és elénekel egy operett-slágert, az szép és jó, de az emberek vágynak arra is, hogy megszólítsa őket a színész vagy az énekes. Szeretem a közvetlenséget, beszélek a nézőkhöz, amikor felkonferálom a következő dalt.

Azután táncra perdül az egyik nézővel.

Azt láttam, hogy annak a hölgynek minden porcikája együtt mozdult a zenével és velem, miközben szinte mindent énekelt. Nem volt nehéz felkérni egy táncra. A műsor során rengeteget rögtönözök, ezért nincs két egyforma fellépésem. Miközben énekelek, már azon kattog, az agyam, hogyan fogom megpörgetni azt a kislányt vagy mit mondok annak a padon ülő párnak. Fontosak ezek az apró pillanatok, amikor az ember figyel a másikra, és ezt az a másik lereagálja.

Bernáth Tomi 4 - Komáromi Jókai Színház

A humor is fontos, ahogy láttam.

Igen, a humor és az odafigyelés. Talán ezektől más a műsorom a többi ebben a műfajban működő előadónál.

Tomi 7 - Komáromi Jókai Színház

Miért lett színész? Találkoztunk annak idején, még diákkorában. A keleti harcművészetek érdekelték. Emlékszem, Jean-Calude Van Damme posztereivel volt tele a szobája fala.

Bajtán, a szülőfalumban az édesanyám rendezte A debreceni lunátikus című darabot a Csemadok színjátszó csoportjával. A nővérem szerepelt az előadásban. Ott ültem a nézőtéren, a próbákon. Volt olyan, hogy amikor éjjel fél tizenkettőkor végeztek, összetoltam három széket, és elaludtam, de ott maradtam. Mentem velük a fellépésekre is a szomszédos községekbe. Ahogy felköltöztünk Érsekújvárba, a Csemadokban Záhorský Elemér, a drága emlékű Eli bácsi karolt fel.

Milyen érzés volt fellépni az emlékére rendezett idei gálaesten?

Az idén összejött, hogy szerepeljek a gálaműsorban, tudtuk egyeztetni, mert többször éppen színpadon voltam valahol, és nem jött össze. Akkor is egy fellépés után érkeztem a gálára. Jó érzés volt „neki” énekelni. Lélekben ott volt velünk. Danczi József Csemadok-elnök vezetésével most megint sok a fiatal az érsekújvári Csemadok körül, mint annak idején, amikor mi voltunk fiatalok. Jó az énekkar. Amikor van rá lehetőségem, megyek és fellépek velük.

Tomi 3 - Komáromi Jókai Színház

Budapest mennyit adott a pályájához?

Hat évet töltöttem Budapesten. Három évet a Gór Nagy Mária Színitanodában, hossza-rövidebb időt a József Attila Színházban, a Budaörsi Játékszínben, a BM Duna Palotában, a Madách Kamarában. Végzős diákként Ógyallán, az építészeti szakközépiskolában az motivált, hogy szeretnék benne lenni a Família Kft sorozatban. És benne voltam! Tizenegy részben játszottam epizódszerepeket. Majd rádióreklámok jöttek.

Azután tévéreklámok is voltak. Biztonsági őrként maradt meg az egyikból, amint kikémlel egy hatalmas növény mögül egy bankban.

Szurdi Miklós rendezte azt a bankreklámot, amelyben Cserhalmi György volt a főszereplő. Mi, akkori tanodások játszottuk a kisebb karaktereket. Nagy Balázzsal ketten reptéri rendőrök voltunk. Nagyon jű buli volt, nagyon élveztük. A reptéren forgattuk. Az A szektorban jöttek a turisták, a B szektorban forgattunk. Amikor kameraátállás volt, Balázzsal odamentünk a reptéri rendészekhez. Egyenruhánk és fegyverünk nekünk is volt… Mondták a reptéri rendészek, hogy tessék, kezeljétek ti is a turistákat. Mi pedig kezeltünk egy francia turistát, átvizsgáltuk fémdetektorral, elkértük a papírjait.

Tomi 4 - Komáromi Jókai Színház

Hány éve van már a Komáromi Jókai Színházban?

Az idén jubilálok. Ez a huszadik évadom. Középiskolásként kezdtem. Beke Sándor rendezte Az ember tragédiáját, és kellett az előadásba egy kis Ádám. Suli után két évig voltam stúdiós, azután következett a felvételi a színművészetire, ami nem jött össze, maradtam a stúdióban. Majd jött hat év Budapesten. Közben jött egy féléves németországi turné a Drakula című musicalben.

Vámpír volt Berlinben?

A vőlegény voltam a produkcióban, akinek a menyasszonyát elrabolta Drakula a lakodalomból. Mindkettőnket vámpírrá tett. Volt egy szép duettünk halott párként, ahogy egy koporsóból szálltunk ki, már vámpírfogakkal. Egy speciális fogtechnikus készítette a vámpírfogakat még Budapesten, úgy mentünk ki turnézni. Hárman érkeztünk színészek Magyarországról, a többiek mind németek voltak a társulatban. Kőkeményen meg kellett tanulnunk németül.

Tomi 5 - Komáromi Jókai Színház

Mostani szerepei közül kit szeret?

A padlás Hercegét! Méhes László, az ősbemutató Hercege rendezte az előadást. Nagyon szeretek Méhes Lászlóval dolgozni. Pontos előadásokat készít. Minden a helyén van, jó úgy próbálnia a színésznek.

Van története a padlásról?

Gyermekkoromban Bajtán szalmabálák voltak az istálló fölött. Indiánosat játszottunk a padláson akkori barátaimmal. Ott beszéltük meg azt is, mi történt az oviban és hogy ki, kibe szerelmes. Csodálatos gyermekkorom volt.

A padlás - Komáromi Jókai Színház

Két fia is kint volt a komáromi Klapka téren. Bencét, a nagyobbikat kétszer meg kellett néznem, akkorát nőtt azóta, hogy legutóbb találkoztunk. Öccse, Áron elárulta, hogy robotokat fog programozni.

Imádom mindkét fiamat. Igen, Áront a programozás érdekli, Bencét pedig az állatok és a növények. Anyukámnál, a kertben mindig gyomlált, ültetett. Édesanyám adott neki egy kis területet, ahol saját kiskertet alakított ki. Mindig nagyon örült a saját termésének, és annak, ha ettem belőle.

Valami tetoválást emlegetett még…

Nekem is mondta már, de kilencedikesként nehéz eldönteni, hogy mi legyen.

A mesterfodrászat is szóba került, ahogy beszélgettünk.

Ha mesterfodrásznak áll, az édesapja frizurájával nem lesz sok gondja. Fogja a nullás gépet és leszedi.

Bernáth Tomi 6 - Komáromi Jókai Színház

Nem bánja, hogy nem a színészetet mondták?

Nem bánom, mert így vagy úgy közel állnak a színpadhoz. Áron a kis Maugli szerepét játszotta A dzsungel könyve című előadásunkban. Nagyon büszke voltam rá. Mondta is, hogy, ha lesz még olyan darab, ahová kisfiú kell, szóljak neki. Mindketten néptáncosok, Bencse a Kis Zúgó néptáncegyüttesben, Áron pedig a Csemadok Napsugár néptánccsoportban. Bence fiam már emlegeti, hogy szeretne velem jönni, hangosítani, asszisztálni, elkészíteni a mikrofont, az üdítőt, a törölközőt. Egyszer-kétszer elvittem őket a nyáron a fellépéseimre. Nagyon örültünk egymásnak.

(jsz)

Fotó: Benes Róbert és Bernáth Tamás archívuma

.

Bernáth dzsungel - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
4370 Ministerstvo Kulury Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt Emberi Erőforrások Minisztériuma 03952E9C7A Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Jmk Media A. C. T. - Komáromfüss AGRIMPEX - Nádszeg Agrocoop Imeľ, a.s. - Imely AGROSERVIS spol. s.r.o. - Komárom AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd Alistál Község Balony Község Bátorkeszi Község Bős Város C-SERVICE - Wurczell Zoltán COOP JEDNOTA - Dunaszerdahely Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község CSILIZKÖZ Rt. - Csilizradvány Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős Ekecs Község Ekel Község EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi FAXCOPY - Komárom Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Kamocsa Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta GUTTE s.r.o. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Illésháza község Imely Község NTERCAD s.r.o. - Komárom JEG - Komárom Keszegfalva Község KO - ROLL s.r.o. - Gúta KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza Lakszakállas Község LUARI s.r.o. - Albár Marcelháza Község MEGART a. s. - Nemesócsa MINIT SLOVAKIA spol. s.r.o - Dunaszerdahely Motokom Slovakia s. r. o. - Nagymegyer Nádszeg Község Nagykeszi Község Nagymad Község Nagymegyer Város Naszvad Község Nyárasd Község Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PEPITA tours s.r.o. - Komárom PLAUTER KÚRIA - Nagymegyer Prestige Étterem - Komárom PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta RECRO s.r.o. - Érsekújvár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZITA - Ekecs Szőgyén Község Šeko Shop - Komárom T.M.T. - Gúta TERMAL s. r. o. - Nagymegyer TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Zsidek Vilmos - Szentpéter Bronz logo AGRIPENT CÉDRUS s.r.o. - Dunaszerdahely DUNSTAV DS s. r. o. - Kisudvarnok F-FIRHANG - Lúcs Florissimo logo Logo Gukom Subpage buslak logo Winfer logo transp FÖLDMŰVES SZÖVETKEZET - CSALLÓKÖZARANYOS 0000913519 Logo Jandj Hotel peklo Prestashop Logo 1516781637 Sam logo Square 1 Új Nő Csaladi konyvklub logo