sk hu
Színészábécé-3 – Fabó Tibor – Ludas Matyitól Óz, a csodák csodájáig 09. október 2019
FAA Bo Fo kep - Komáromi Jókai Színház

Egy beugrás nagyobb stressz a színésznek, mint hat hét után a premier, mondja alább a nemrég, Dosztojevszkij A félkegyelmű című darabjában Ivolgin tábornok szerepébe beugró Jászai Mari-díjas Fabó Tibor.

Fabo Tibor 7 - Komáromi Jókai Színház

A Magyar Arany Érdemkereszt idei díjazottja színészi kezdeteiről is mesélt, Ludas Matyi diákkori szerepként inspirálta őt, hogy színész legyen. Rozsnyó díszpolgára azt sem rejtette véka alá, hogy imádja a kingyesi tanyájuk csöndjét, ahol feleségével, a szintén a színházban dolgozó Marival, kívül tudják hagyni a hétköznapok gondjait. És elmeséli azt is, hogyan lett az idei tanévben spanyoltanár Gútán.

Faabo Tibor Jaszai Mari dijas - Komáromi Jókai Színház

Ivolgin tábornok szerepébe ugrott be nemrég A félkegyelmű című Dosztojevszkij adaptáció soproni előadása előtt.

Egy beugrás nagyobb stressz egy színésznek, mint például hat vagy nyolc hét próba után színpadra lépni egy premieren. Viszonylag szűkös határidő alatt kellett megoldani ezt a szerepet is. A lámpaláz ott volt, de azt hiszem, jól sikerült a beugrás. Hozzá kell tennem, Ivolgin tábornok szerepe egy kisebb szerep. Az egyik „legrosszabb” beugrásom egyébként Székely János Caligula helytartója című drámájában, Decius szerepe volt még anno Kassán. Nagy szerep, bonyolult a szöveg, három nap alatt kellett beugranom egy békéscsabai előadás erejéig, akkor még a Thália Színház színészeként.

Szeret egy színész beugrani a kollégája szerepébe?

Ha a szükség úgy hozza, akkor nincs más kiút. De nem hiszem, hogy igazán közkedvelt helyzet volna a színészek körében. Vissza is lehet utasítani! Mindenesetre a kollégák számára is furcsa, ha nem a megszokott színész jön be a színpadra, és, a megengedett keretek között persze, de saját magát adja.

Ilyenkor a színész meg is kedveli a szerepet? Ivolgin egy részeges tábornok, aki mindig a múltat emlegeti.

És össze-vissza mesél. Az első pillanatban a drukk nagyobb, mint a szerep megítélése, amikor múlik a feszültség, megtörténhet, hogy a színész megszereti az adott figurát. Ez még nagyon friss élmény, nincs hozzá érzelmi viszonyom. Meg kellett csinálni, és a lehető legjobban.

Fabo Tibor 1 - Komáromi Jókai Színház

Hamarosan Krleža A Glembay ház című drámában láthatjuk, amihez más köze is van.

Igen, fordítottam. Abból a cseh nyelvű példányból fordítottam magyarra, amelyből a komáromi előadást is jegyző Martin Huba Prágában rendezte a darabot. Monumentális munka volt. Kardos Tünde, dramaturgunk kérésére, a fordítás fordítását összevetettük az eredeti horvát, mellesleg, sokszor német frázisokkal tűzdelt szöveggel, Ebben volt nagy segítség számomra Petheő Boglárka, aki a Vajdaságból származik. Ezúton is köszönöm!

Úgy tudom, a spanyol nyelvhez különös szenvedély fűzi. Hol kezdődött?

Komáromban, nyolcvankettő és nyolcvannégy között, amikor a rozsnyói érettségi után a Magyar Területi Színházhoz kerültem. Akkoriban kubai vendégmunkások dolgoztak a hajógyárban, és meghallottam a nyelvet. Azonnal megtetszett. Két év katonaság állt előttem. Elhatároztam, hogy amint ott időm lesz, megtanulok spanyolul. Vettem egy nyelvkönyvet és nekiálltam. Visszatérésem után még Csehszlovákiában, Prágában leérettségiztem spanyolból. Később a Bél Mátyás Egyetemen szlovák–spanyol tolmács-fordítói szakot végeztem bakalárius szinten. Nemcsak a nyelvet, hanem a spanyol történelmet is nagyon szeretem. Lelkes amatőrként intenzíven foglakozom vele. Spanyolul máig nem, szlovákul már többször is tolmácskodtam, például egy természetvédelmi konferencián, Aggteleken, és számos fordítás van a hátam mögött, nem csak szépirodalmi művek.

Az idén már tanítja is a spanyolt Gútán, a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában. Milyen volt az első óra? Biztosan nagyot néztek, hogy megérkezett a színész.

Az igazgatóhelyettes asszony valóban rácsodálkozott, hogy egy színész tanít. Nem volt ez számomra újdonság, annak idején a Selye János Alapítványnál már beugrottam egy tanár helyett. Az előző években is voltak tanítványaim. Gútán most öt diákom van. Idegenforgalmira járnak, Negyedikesek, adottak náluk az alapok. A spanyol hasznosságát hangsúlyoztam nekik az első órán, hiszen egy olyan világnyelvről van szó, amelyet sokmillió ember beszél. Két órát tartok hetente egymás után.

Faabo 2 - Komáromi Jókai Színház

Hogy mondják spanyolul, hogy színész?

Actor. A színésznő pedig „la actriz”.

Annak idején miért lett „actor”?

Alap- és középiskolás koromat, szülővárosomban, Rozsnyón, végigkísérte a szereplés, szavalás, amatőr színészkedés. Meghatározó élményem a színház terén egy alakítási díj volt, a Duna Menti Tavaszon, Ludas Matyi szerepének megformálásáért. A sors fintoraként később a Thália Színházban már Döbrögit alakítottam. Sok más inspiráció ellenére is, eredetileg zoológus szerettem volna lenni. Az egyetem nem jött össze, viszont a MATESZ-hoz felvettek. Így kerültem először Komáromba, a katonaság után pedig Kassára, ahol azután sok minden történt.

Például, hogy csaknem négy évig színházigazgató is volt az intendatúra idején.

Kolár Péter színházigazgató első ciklusa alatt pár évig művészeti vezető voltam a Thália Színháznál. Miután Kolár Pétert visszahívták, kineveztek megbízott igazgatónak a Mečiar és Hudec fémjelezte intendatúra rendszer alatt. Kemény idők voltak, a színház elveszítette jogalanyiságát. A kilenc intézménybe olvasztott Tháliának a puszta létéért kellett küzdenie.

Kisvárdán, ahol nemrég életműdíjat kapott, a Magyar Színházak Határon Túli Fesztiválján volt egy beszélgetés erről az időszakról a két Tiborral, Tóth Tiborral, aki akkoriban a kassai társulat művészeti vezetője volt és önnel.

Igen, a két Tibi korszaka. Büszkén tudom vállalni. Hatalmas nyomás alatt működtünk. Ettől függetlenül sikerült olyan szakmailag is elismert produkciókat színpadra állítanunk, mint a Don Juan, a Kár, hogy ká vagy az Yvonne, burgundi hercegnő. Minden terhe mellett, szép időszak volt.

Kass020626 16 - Komáromi Jókai Színház

Azután másodszor is Komáromba került.

Feleségemet, Marit megszólították, hogy nem vállalna-e munkát a Selye János Alapítványnál. Elvállalta, kipróbálta, bejött. Én még egy évet Kassán maradtam. Azután Komáromba szerveztük az életünket.

Emlékezetes komáromi szerepe volt Süsü, a sárkány.

A színészbüfében szólított meg Pille Tamás rendező, szeretném-e eljátszani Süsü szerepét, és én azonnal rávágtam, hogy igen. Jaaaj, gyermekélmény, naná! Azután jött a jelmez a harminc kilós sárkányfejjel, ami tudta forgatni a szemét, tudott tüzet okádni, s amiben beszélni, énekelni, táncolni kellett! Két előadást egymás után még csak ki lehetett bírni a jelmezben. De miután kissé belerokkant a gerincem, s hát hármat kellett volna játszani, már azt mondtam nem, jöjjenek az ifjú kollégák. De komáromi magyar hangja mindvégig maradtam. Mellesleg több mint 150-szer

Susu 1 - Komáromi Jókai Színház

Decembertől Óz, a csodák csodája lesz.

Nagyon örülök neki! Szeretem a filmet. A Túl a szivárványon az egyik kedvenc dalom. Nagyon szeretek gyermekeknek játszani. Őszintén reagálnak. És valahol mind a mai napig gyerek maradtam. Őszintén játszok!

Mesebirodalmuk van Kingyesen.

Húsz percre van Komáromtól. Párommal, Marival mindketten a színháznál dolgozunk, jó létezni abban a csendben, körülvéve azzal a valóban mesebeli természettel, és a kapuval együtt betenni mindent, ami netán aggaszt. Ha már Ózt emlegettük, akkor ez valahol tényleg ott, a szivárványon túl van!

(jsz)

Ilovszky Béla, Kanovits Gábor, Kiss Gibbó Gábor, Töltésy Rudolf, a szerző fotói

Fabo 34 - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady 4370 Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma 03952E9C7A Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Sam logo Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Logo Jandj MEDIAL Net s r o logo Hotel peklo Green Coop logo Agref logo Bronz logo AGRIPENT Cedrus piros logo CUKRASZ MUHELY GYULAMAJOR Dunstav Florissimo logo LOGO PNG Logo Gukom Motokom logo HD Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer Image001 AGRIMPEX - Nádszeg Agrocoop Imeľ, a.s. - Imely AGRODRUŽSTVO Keszegfalva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község BARTHALOS CUKRÁSZDA Alistál Bátorkeszi Község BOTH s.r.o. Lidértejed Bős Város CANTON s.r.o. Nagymegyer C-SERVICE - Wurczell Zoltán CREDAT INDUSTRIES a.s. Gúta Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DRON INDUSTRIES s.r.o. Tejfalu DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely Ekecs Község Ekel Község EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Kamocsa Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta GUTTE s.r.o. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Illésháza község Imely Község NTERCAD s.r.o. - Komárom IVAT Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KF - STAV s.r.o. Ekel KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KO - ROLL s.r.o. - Gúta Lakszakállas Község LUARI s.r.o. - Albár Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MIKOS FARM Apácaszakállas MINIT SLOVAKIA spol. s.r.o - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY ZOLTÁN NANAZ s.r.o. Albár NCD s.r.o. Nádszeg Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PEPITA tours s.r.o. - Komárom PROSPOT SK s.r.o. Gúta PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta RÁZC s.r.o. Nyékvárkony Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község Šeko Shop - Komárom STING 2000 s.r.o. Gúta TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG