sk hu
Színészábécé – Majorfalvi Bálint: „A munkám a hobbim” 18. január 2020
Majorfalvi Balint kiskor1 - Komáromi Jókai Színház

Drámatagozatra járt a budapesti Vörösmarty Gimnáziumban, azután a Keleti István Művészeti Iskola diákja, később a Pesti Magyar Színiakadémia növendéke volt. Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában végzett a Színművészeti Egyetemen, Budapesten 2009-ben.

Fo kep - Komáromi Jókai Színház

A móri születésű, Budapesten nevelkedett és ma is ott élő Majorfalvi Bálint még abban az évben színházunk társulatához szerződött. Egy kávéházban találkoztunk a múlt héten.

A padlas 2018 2 - Komáromi Jókai Színház

A padlás című félig mese, félig musical dunaszerdahelyi tájelőadása előtt beszélgetünk. Szereti Lámpás szerepét?

Már akkor arra gondoltam, hogy Lámpás szerepét szeretném játszani, amikor színházunkban még tervben sem volt A padlás. Valahogy „beakadt” még gyermekkoromból, amikor Rudolf Péter alakította ezt a szerepet. A darabot akkor láttam először, amikor átépítették a Vígszínházat, egy sátorban játszották. Kaptam édesanyámtól egy műsorfüzetet, ami ma is megvan. (A legnagyobb kuriózum, hogy az akkori társulati fotón Méhes Lacinak még haja is volt.) Lámpás számomra a legszórakoztatóbb karakter, valamiért ő áll hozzám a legközelebb.

Varázslatokra is képes ez az előadás, amely lassan az ötvenedik repríz felé közelit. Szilveszterkor két kislánynak szereztek feledhetetlen élményt.

Édesanyjuk írt egy gyönyörű levelet a színháznak. Szilveszterkor eljöttek, s a lányok belenéztek az előadás előtti készülődésbe, jártak a kulisszák mögött, kaptak egy dedikált plakátot. Ahogy néztem őket, azon tűnődtem, milyen jó lett volna, ha gyermekként nekem is adódik ilyesmire lehetőségem. Már akkor rajongtam a színházért. Boldog gyermekkorom volt, de a kulisszajárás valahogy kimaradt.

Majorfalvi Balint kiskor2 - Komáromi Jókai Színház

Eddigi szerepeit tekintve, szeret gyermekeknek játszani. Hínárkóc volt a Rumcájsz, a rablóban, Hakapeszi Maki a Móka Miki barátaiban, Farkas Ferdinándot játszotta A három kismalacban, hogy csak néhányat említsek. Azután egy bábsorozatban is szerepelt a Kiwi Tévében.

Egy űrlény voltam a háromból, akik meglátogattunk egy kislányt. A beszélgetéseinkből sok mindent megtudhattak a kisiskolások a világról és a környezetünkről. Tudományos, de a gyermekek számára befogadható tévéműsor volt. Preparált szobadíszletben, földön kúszva, kitekert kézzel kellett sokszor bábozni, de nagyon élveztem a forgatásokat, mert remek csapat jött össze. Két évad ment belőle Zűrgombócok címmel, az Iszkiri zenekar dalaival, Pille Tamás rendezésében.

Egy időben ő volt az ügyeletes gyermekdarab rendező a színházban.

A Süsü, a sárkány Kancellárja volt az első szerepem Komáromban. Prózai végzettségű színészként rögtön az első napon báboznom és énekelnem kellett. Nagyon jó csapat játszotta az előadást Tamás rendezésében, ami több mint százötvenszer ment. Fontos volt, hogy szeressük és segítsük egymást, hiszen rengeteget tájoltunk a Süsüvel.

Oz 2019 12 05 114 - Komáromi Jókai Színház

A Gyáva oroszlán most mekkora falat az Óz, a csodák csodája című musicalben?

Nagyszerű hangulatban telt a próbafolyamat, így gördülékenyen ment a munka. Rengeteget nevettünk, ami nem azt jelenti, hogy fegyelmezetlenek voltunk, csupán azt, hogy ez is belefért. Méhes László szeret az adott színészből kiindulni, amikor létrehoz egy karaktert, illetve egy előadást. Bízott bennünk, szárnyalhatott a fantáziánk és a humorérzékünk. Egyébként is imádok zenés produkcióban részt venni. Az igazi „játszótér” valójában nekem ebben a darabban „A vadon királya” című dal, amiben voltaképpen azt csinálok, amit akarok. Méhes László adott pár „irányvonalat”, kapaszkodót, de tulajdonképpen az ízlésemre és a humoromra volt bízva, hogy mit kezdek vele. Igyekszem előadásról előadásra úgy csinálni, hogy a kollégáimnak is élmény legyen, akik akár már több tucatszor végighallgatták tőlem. Hogy az Oroszlán azért ugrik oktávot a dal végén, mert rálép a saját farkára... Igen, azt is én találtam ki.

Revizor 2012 MB - Komáromi Jókai Színház

Színjátszóként kezdte. Tizenhét évesen már Hlesztakovot játszott a Revizorban, Jancsó Sarolta Szerpentin Színházában.

Egészen pontosan egy Zamárdi-színjátszótáborban. Csináltunk egy hetven perces változatot Gogol színművéből, ami akkoriban nagyon megállta a helyét. Nagy szerelmem lett a Revizor. A darab is, nem csak a szerep. Méhes László rendezésében, 2012-ben itt, a színházban egy másik fordításban játszottam ismét Hlesztakovot, és a kettő gyakran keveredett a fejemben. A társulat is szerette az előadást, ami fontos dolog. Egy gépezet, amely másfél hónapig dolgozik egy előadás létrehozásán, nem ment az agyunkra, hanem a szívünkhöz nőtt. Ezt nagyon fontosnak tartom, nem csak a Revizor esetében.

Azt látom, ha csak teheti, a humor felől közelíti meg a figuráit. Színpadon kívül is sokat nevet.

Engem ki lehet üldözni a világból a humortalansággal, de a humorosnak vélt felületes jópofasággal is. Kedvelem az ízléses, finom, olykor ironikus humort. Ide tartozik például a – már abszurdba hajló - Monty Python Repülő Cirkusza, de akár most a Bolha a fülbe című Feydeau vígjáték is, amelyben Dr. Finache szerepét játszhatom. A humortalan emberek romba tudják dönteni a világot. Pezsgést ad a próbáknak, az előadásnak, ha ízléses humorral tudunk közelíteni akár a dráma felé is. Szeretem, ha körülöttem nevetnek, ha derült a légkör.

Szabo Viktor Nagy Laszlo Lengyel Tamas Olasz Istvan Majorfalvi Balint - Komáromi Jókai Színház

Ha már humorról van szó: a „felvidéki Beugró”, vagyis az Ahogy esik, úgy puffan műsorvezetője.

Az Ahogy esik, úgy puffan című improvizációs estünkön szerkesztő-műsorvezető vagyok, ahol az a feladatom, hogy a kollégáim jól szerepeljenek. Olyan szituációkat kell kitalálnom számukra, amikben sikeresek, szellemesek tudnak lenni. Vagyis nem én „csillogok”, hanem, ha jól végzem a munkám, akkor rajtuk szakadnak a röhögéstől a nézők, akikkel közben folyamatos kommunikációban vagyok, mivel én adom meg az adott est ritmusát is. Korábban színészként voltam a műsor vendége, pontosan tudom, hogy mi a különbség egy játszható és egy játszhatatlan jelenet között. Éppen most tízéves a produkció. Olasz István kollégámmal tervezzük, hogy ezt alaposan megünnepeljük. Lesznek meglepetések.

Majorfalvi Balint portre 2 - Komáromi Jókai Színház

Gyakran látok laptopot az öltözőasztalán. Gondolom, a színházi előadások videós előzeteseihez, illetve a Színházi Lábjegyzet című riportműsora elkészítéséhez van rá szükség.

Érdekel, miképp lehet egy alkotást fél percben frappánsan, egy jó zenére, akár sejtelmesen összefoglalni. Moziban is imádom a filmek előtt játszott előzeteseket. Kiskoromban Bud Spencer-videókat vágtam össze úgy, hogy megüt valakit az egyik filmjében, és az illető egy másik filmjében esik ki az ablakon, és ez szórakoztatott. A Színházi Lábjegyzet esetében olyanokat is kérdezek a kollégáimtól, amit más – kívülálló riporter - talán nem kérdez. Ezáltal kaphat a produkció olyan vonzó internetes megjelenést, hogy a néző talán úgy fogja gondolni, eljön és megtekinti az előadást. Évekig a saját cuccommal készítettem a műsort, most már a színház kameráját, felszerelését használom. Okoz némi fejtörést, hogyan vegyem felé azokat a jeleneteket, amelyekben jómagam is szerepelek, de technikailag – s kollégák segítségével - végül mindig összehozom. A főpróbahét ettől duplán érdekes feladat számomra.

Tizenegyedik éve szerepel a komáromi színpadon. Voltak, vannak kedvenc rendezői? A nemrég elhunyt Marton László volt az egyik mestere a főiskolán..

Óvatosan bánnék a mester-kifejezéssel. Eddig legfeljebb magamban mertem mesternek szólítani egy-két tanáromat. Talán olyasvalakiket is, akik nem feltétlenül közismertek. Zavarban vagyok ezzel a szóval kapcsolatban. Az elmúlt években hunyt el például Huszár László, aki a Pesti Magyar Színiakadémián rendezett nekünk vizsgaelőadást. Tanárként nagyon sokat adott az évek alatt. Akárcsak korábban Lengyel Pál, aki szintén évek óta nincs már közöttünk. Ugyan Marton-osztályba jártam, és nagyon hálás voltam, hogy felvett és tanított Marton László, de őszintén szólva, én leginkább Méhes László tanítványának érzem magam, aki zenés mesterséget oktatott számunkra. Komáromban is vannak, akikkel hamar közös hangot találtunk. Az utóbbi időben ilyen volt Hargitai Iván rendező és persze, változatlanul Méhes László. De nagy örömmel emlékszem például a Börtönkarrier próbafolyamatára Erdeős Annával is. Az a rendező az ideálom, aki hagy dolgozni, kíváncsi rám, de ugyanakkor határozott elképzelése van az előadásról. Tehát... óvatosan bánok a mester-szóval. Még nem tisztáztam magamban, hogy ez számomra mit is takar pontosan. Talán több mesterem is van, illetve volt... Majd, ha hetven-nyolcvanévesen a pályán leszek még, lehet, hogy ezt a kérdést pontosabban meg tudom válaszolni.

Cseresznyeskert - Komáromi Jókai Színház

Egyszer sem bánta meg, hogy eljött Budapestről Komáromba?

Nem. Természetesen vannak hullámvölgyeim is, amióta itt vagyok, de olyankor megkeresem, mi az, ami szórakoztat. Ha úgy telnek a hetek, hogy kevesebbet játszom, a videózásban próbálok örömöt találni. Csináltam egy Just Parody nevű szinkronparódia csatornát, amely inkább a nyári színházi szünetben üzemel igazán. Párommal gyakran nézünk filmeket, s rendszeresen járunk színházba együtt. Egyébként Budapesten lakom, folyamatosan ingázom a főváros és Komárom között. Az évad során pedig élvezem a pillanatokat és az élményeket. Azért szeretek színész lenni, mert élményeket szedhetek össze. Az élmény fontos szó. Nagyon fontos. A színész számára múlandó, amit a színpadon héttől tízig csinál, de emlékszem egy-egy kollégára, érintésre, összenevetésre, tapsorkánra, vagy kevésbé jól sikerült előadásra, ami után nagyot beszélgettünk a büfében. A nézőnek minden előadásban élményt szeretnék adni, amit csakis akkor kaphat meg, ha eljön a színházba. 2009 óta, amióta Komáromban dolgozom, ha jól tudom, hatszor kaphattam Színész-robot díjat (az évadban legtöbb előadást játszó színész díját). Az eddigi csúcsom százhetvenkilenc lejátszott előadás volt. Sok élmény... Egyébként meg tökmindegy, hogy az ember hány díjat kap, az a lényeg, hogy szeretetteljes közeg vegye körül, amiben képes alkotni.

Oz a csodak csodaja olvasoproba - Komáromi Jókai Színház

Azt véletlenül tudom, hogy imád színházba járni. Egy nemrég megjelent interjúban elárulta, hogy évente akár kétszáz előadást is megnéz Budapesten és vidéken, hogy képben legyen, hol tart manapság a színházi élet.

Nem azért járok rengeteget színházba, mert munkanélküli lennék, hanem, mert érdekel. Van olyan előadás, amit akár többször is megnézek. Ebből egy évben kétszázhúsz előadás felett volt a „rekordom”. Engem ez szórakoztat. Kollégáim szoktak vele viccelni, hogy válogathatnék a POSZT-ra... Ray Cooney Páratlan páros című vígjátékát, amely nyolcvanöt szilvesztere óta van műsoron, 1997 márciusában láttam először a Madách Kamaraszínházban. Tavaly év végén megnéztem százharmincötödször is. Huszonhárom éve kitartóan járok rá. Ez egy életforma. Mint amikor az ember évente két-három alkalommal megnézi a kedvenc filmjét. Ebből és a darab kapcsán a könnyű műfajból írtam a szakdolgozatomat az Egyetemen, amelyhez Szerednyey Béla adta kölcsön a szövegkönyvét. Szerednyey a vígjáték eddigi összes Madách-beli előadásában szerepelt, és ezzel bejegyzett Guinnes-rekordot tart. A kilencvenes években kitaláltam, hogy aláírást fogok gyűjteni az akkori kedvenc színészeimtől. Van párszáz. Jó dolog az autogram. Gyors és valamennyire személyes is tud lenni. Szerednyeytől 1997-ben kértem el az elsőt és azóta körülbelül még 450-et. Komolyan. De ez egy hosszú történet. Párhavonta most is megnézem őt és összefutunk előadás után néhány pillanatra Ez már egy rítus. A miénk.

Az idén mennyi előadást látott már?

Hetet vagy nyolcat. Az utóbbi időben a legnagyobb hatással A LEGYEK című előadás volt rám Hegymegi Máté rendezésében az Örkény Stúdióban. Nagyon nehéz bejutni rá, de sikerült és nem bántam meg.

Hello naci 2019 The Art n o - Komáromi Jókai Színház

Honnan gyűjt mindehhez energiát?

A színházba járás a hobbim. A zenés darabokban, vígjátékokban, mesejátékokban, drámákban való szereplés ugyanúgy a hobbim. Szóval, a munkám a hobbim. Szerencsés csillagállás! Maradjon is így...

(jsz)

Fotó: Majorfalvi Bálint archívuma, Kanovits Gábor, Kiss Gibbó Gábor

Majorfalvi Balint kiskor3 - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady 4370 Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma 03952E9C7A Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Sam logo Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Logo Jandj MEDIAL Net s r o logo Hotel peklo Green Coop logo Agref logo Bronz logo AGRIPENT Cedrus piros logo CUKRASZ MUHELY GYULAMAJOR Dunstav Florissimo logo LOGO PNG Logo Gukom Motokom logo HD Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer Image001 AGRIMPEX - Nádszeg Agrocoop Imeľ, a.s. - Imely AGRODRUŽSTVO Keszegfalva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község BARTHALOS CUKRÁSZDA Alistál Bátorkeszi Község BOTH s.r.o. Lidértejed Bős Város CANTON s.r.o. Nagymegyer C-SERVICE - Wurczell Zoltán CREDAT INDUSTRIES a.s. Gúta Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DRON INDUSTRIES s.r.o. Tejfalu DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely Ekecs Község Ekel Község EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Kamocsa Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta GUTTE s.r.o. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Illésháza község Imely Község NTERCAD s.r.o. - Komárom IVAT Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KF - STAV s.r.o. Ekel KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KO - ROLL s.r.o. - Gúta Lakszakállas Község LUARI s.r.o. - Albár Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MIKOS FARM Apácaszakállas MINIT SLOVAKIA spol. s.r.o - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY ZOLTÁN NANAZ s.r.o. Albár NCD s.r.o. Nádszeg Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PEPITA tours s.r.o. - Komárom PROSPOT SK s.r.o. Gúta PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta RÁZC s.r.o. Nyékvárkony Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község Šeko Shop - Komárom STING 2000 s.r.o. Gúta TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG