sk hu
Tóth Tibor színházigazgató: Ez a szezon számunkra gyakorlatilag véget ért 03. április 2020
1 Tibor - Komáromi Jókai Színház

Mivel senki sem látja előre a koronavírus-járvány okozta folyamat végét, a nézők türelmét kéri a Komáromi Jókai Színház igazgatója. Tóth Tibor lépcsőzetes katasztrófaterveket dolgozott ki. Azt mondja, csaknem húsz éve színházvezető, de hasonló helyzetben még nem volt része.

1 2 Tibor - Komáromi Jókai Színház

Mi történt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú rendelkezések március tizedikei bevezetése óta a Komáromi Jókai Színházban?

Az a hely, ahol állandóan élet, próbák, előadások, zsibongás voltak, egyik napról a másikra kiüresedett, kongó, tartalom nélküli, rémisztő épületté változott. A rossz érzetet a járvány okozta bizonytalanság is erősíti bennem. A rendeletet majd akkor oldják fel, ha újra biztonságosan érintkezhetnek az emberek, akár tömegben is. Elmaradt a Szeretkezz, ne háborúzz! kiváló hangulatú ősbemutatónk bemutatója és elmaradtak további előadásaink, házon belül és tájban is. Most már biztos, hogy az utolsó bérletes bemutatónk, Móricz Zsigmond Rokonok című művének színpadi változata, amelyet Béres Attila rendezett volna, ebben az évadban nem lesz megtartva. Azt sem tudom megígérni, hogy a Szeretkezz, ne háborúzz! premierjét megtartjuk-e júniusig… Teljesen kicsúszott a kezünkből az irányítás, átkerült egy „felsőbb, kegyetlenebb hatalom” kezébe. Mivel senki sem látja előre a folyamat végét, jelen pillanatban azt nem tudom megmondani, hogyan kárpótoljuk majd bérletes nézőinket. Ha ebben a szezonban már nem tudunk előadásokat tartani, akkor körülbelül hatvan előadásunk és Szarka Gyula Tücsöklakodalom című gyermekelőadásával együtt három bemutatónk marad el, valamint tájelőadások, budapesti, pozsonyi vendégszereplések, fesztiválokon való fellépések sem lesznek. Júniusig előreláthatólag tetemesre nő majd a bevételi hiányunk. Több matematikai modellt próbáltunk kidolgozni. Személy szerint előkészítettem A, B, C és D katasztrófatervet különböző eshetőségekre, annak függvényében, hogy meddig tart a járvány. Remélem, a D verzióig nem jutunk el, mert az egy olyan gazdasági mélypont lenne, olyan szinten rogyna meg a Komáromi Jókai Színház pénzügyi helyzete, amelyből nagyon nehezen tudna felállni és újraindulni. Minden néző türelmét kérem! Amikor majd látjuk a folyamat végét, kiértesítjük őket a műsorváltozásról, előadások pótlásáról, az esetleges kártalanításokról szóló további intézkedéseinkről.

2 Tibor - Komáromi Jókai Színház

Véleménye szerint, meddig marad összehúzva a függöny?

Naponta figyelem a híreket, a történéseket, olvasom a miniszterelnök, a miniszterek, a szakemberek sajtónyilatkozatait. Tegnap azt mondták, hogy júliusban tetőzik a járvány, Matovič miniszterelnök úr pedig úgy véli, hogy még jövő májusban is szájmaszkokat fogunk hordani... Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy tömeges rendezvényekre valószínűleg sokáig nem kerülhet még sor. Ha pedig ezeket a rendezvényeket még ősszel sem lehet megvalósítani, azok az intézmények, amelyeknek az a profiljuk, hogy nézőket fogadnak, nagy bajba kerülhetnek. Nem szeretnék túlságosan szkeptikus lenni, de ez a szezon számunkra gyakorlatilag véget ért. Ezt akár el is könyvelhetjük. A színházi fesztiválokat már törölték. Valószínűleg a nyári meghívásainkkal ugyanez lesz a helyzet, pedig például csak Esztergomba három előadással mentünk volna. Az a nagy kérdés, hogy szeptemberben elindul-e az új évad, és szeptember második felében tudunk-e nézőket fogadni. Ha nem, életbe lépnek a következő válságoldó variációk, amelyekről az előbb beszéltem. Ezt most nagyon nehéz kiszámítani. Gazdasági mentésterveink megvalósításához fenntartónk segítségére is szükség lesz. Mivel márciustól júniusig nem lesznek bevételi mutatóink, a jövőkép nem túlságosan biztató. A bevételkiesés 100 ezer eurós nagyságban is mérhető lehet. Csaknem húsz éve vagyok színházvezető, a környezetem is tapasztalt problémamegoldónak tart, de ilyen helyzetben még nem volt részem. Bármi lesz, megoldjuk, felállunk belőle. Ha ezen átjutunk, mindenki másképp látja majd a világot. Mi is.

3 Tibor - Komáromi Jókai Színház

Mindenki arról beszél, hogy ebben az áldatlan helyzetben mindenek előtt a gazdaságot kell menteni. Véleménye szerint hányadik lesz ebben a sorban a kultúra?

A sor végén „kullog” majd. Úgy gondolom, hogy elsősorban a termelést kell beindítani, mert az hozza a pénzt egy társadalomnak, ez szerintem is nagyon fontos, és elismerem, nem akarunk a sor elejére tolakodni. De úgy vélem, a kultúra ugyanolyan fontos egy társadalomban, mint a GDP, a gyárak és a gazdasági mutatók. Most félre kell tenni színészi hiúságunkat és azt kell mondani, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal fontosabb az egészségügy, fontosabbak az egészségügyben dolgozók, hogy minél kevesebb ember betegedjen, fertőződjön, ne adj isten, haljon meg, ha azon az áron is érjük ezt el, hogy nem lesznek színházi előadások. Szurkoljunk azért, hogy az egészségügyben dolgozók bírják az iramot a járvánnyal, minél kevesebb áldozat legyen, és ne rogyjon térdre a gazdaság! A kormány felelőssége, hogy a költségvetéshiányt hat vagy hét százalékon tartsa. Amennyiben ez eléri a tíz százalékot, katasztrofális következménye lehet. Ránk nézve is.

Mint színészt, miképp érinti a koronavírus-járvány? Önt még nem láttam verset szavalni, énekelni, esti mesét mondani, főzni az interneten.

Nem az én profilom ez a fajta önmutogatás. Még facebook-profilom sincs. Megelégszem azzal, amit a színpadon tudok mutatni. Természetesen mindenki azt csinál az interneten, amit akar. A posztok egy részét megmosolyogtatónak tartom, persze, vannak közöttük hasznosak is. Azt gondolom, most sokkal fontosabb, hogy azt a fajta színvonalas színházművészetet próbáljuk meg megmenteni és megtartani, amit a színházunk képvisel.

4 Tibor - Komáromi Jókai Színház

Hogyan zajlik az élet a Komáromi Jókai Színház üres épületében?

Mi betartjuk a rendeleteket. A színpadi munka, a próbák megszűntek. Csak a legfontosabb tennivalók ügyében tartózkodunk a színházban. A színészek otthon készülnek. Egy héttel a főpróbák előtt szakították félbe a járvánnyal kapcsolatos intézkedések a Szeretkezz, ne háborúzz! próbafolyamatát. A társulat startra készen áll, valamint megkapták a Rokonok szövegkönyvét otthoni szövegtanulás céljából. A színház néhány alkalmazottja részben otthoni munkát végez, a háttérszemélyzet a részlegvezetők utasításait követve a saját szakterületükön kapott feladatokat (raktárak, műhelyek, garázsok kitakarítása, rendbetétele, felújítás, festés, valamint a színházépület és a színházon kívüli terület karbantartása), a vezetőség pedig hetente több alakalommal összeül és válságstábot tartunk, ahol átvesszük az aktuális tennivalókat. Az ügymenet továbbra is halad, de nem olyan szinten, mintha teljes üzemmódban működne a színház.

A színházigazgatói posztra kiírt pályázatot mennyiben érinti a járvány?

Nem tudom megmondani, ahogy azt sem, mikor tud majd újra előadást tartani a színház. Azt sem tudom előre jelezni, hogy a (nagyon erősen megkérdőjelezhető) szakmai bizottság javaslata mikor kerül majd a megyei képviselő-testület elé, és hogy a testület miképp dönt majd. Március 30-án elmaradt a testület ülése, május 18-án lenne a következő, azután pedig júniusban. Nem tudom, beiktatnak-e egy rendkívüli ülést, ha a helyzet lehetővé teszi, vagy a törvényhozás megengedi az online szavazást. Egy dolgot viszont tudok. Június 30-án lejár a megbízatásom. Addig teljes mellszélességgel vállalom a felelősséget a színházat érintő ügyekért. Az adott lehetőségek keretein belül megpróbálom az intézményt átvezetni elsősorban gazdasági szempontból ezen a krízishelyzeten. Amint kinevezik a következő igazgatót, átadom neki a kormányrudat, és onnantól kezdve a felelősség is az övé.

Véleménye szerint a közönség mikor tér majd vissza a nézőtérre?

Attól tartok, ha majd nem fenyeget bennünket ez a járványveszély, az első időszakban sokkal óvatosabb lesz a közönség. Bizonyára én is meggondolom majd, hogy elengedem-e a gyermekeimet egy tömeges rendezvényre, akár még akkor is, ha majd egy-két hónappal túl leszünk már a járványon. Azzal minden kulturális intézmény számoljon, hogy a közönség létszáma radikálisan csökkenni fog, és ezzel együtt csökkennek majd a bevételek. Színházunk is erre készül, bár nagyon fájó lesz ezzel szembesülni.

5 Tibor - Komáromi Jókai Színház

A Komáromi Jókai Színház sem hagyta magukra a nézőket a járvány idején, sorra kerülnek az internetre korábbi sikeres előadásaik. A Bánk bán, a Bányavirág, a Bányavakság és az Énekes madár teljes előadásai után a napokban kerül a legnagyobb videómegosztó oldalra Heltai Jenő Naftalin című komédiájának 2017 májusában bemutatott előadása, Hargitai Iván rendezésében.

A minap éppen arról beszélgettünk, mi legyen a sorrend. Jön a Naftalin, majd Martin Huba rendezései, a Három nővér, a Cseresznyéskert, a Rómeó és Júlia, a Karamazov testvérek és még több előadás.. Folyamatosan hívjuk az alkotókat és engedélyeztetjük az előadások internetre kerülését. A külföldi jogvédőkkel nehézkesebb az ügyintézés. Lorca Vérnásza is hamarosan felkerül, Szarka Tamás zenéjével, Németh Ica feledhetetlen alakításával. És legendás gyermekelőadásaink is láthatóak lesznek a neten. Szívem szerint az elmúlt tizenvalahány év összes előadását feltenném az internetre, remélem, hogy minél korábban abba kell majd hagynunk ezt a tevékenységünket, és a közönség nemcsak monitoron keresztül láthatja előadásainkat, hanem végre a nézőtérről is.

(jsz)

Fotó: Kanovits Gábor, Milan Drozd, Kiss Gibbó Gábor, Töltésy Rudolf

7 Tibor - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultminor Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Kukkonia logo 0 Sam logo Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Green Coop logo Logo Jandj Mc L Logofont1 pos Minit logo zpiecky Hotel peklo Agref logo Cedrus piros logo C service CUKRASZ MUHELY GYULAMAJOR Dunstav Florissimo logo LOGO PNG Final MEDIAL Net s r o logo Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer Image001 ABSOLON s.r.o. - Komárom AGRIMPEX - Nádszeg AGRIPENT spol. s.r.o. - Lég AgroKiss s.r.o. - Nagyszarva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község Bátorkeszi Község BBN GROUP - Bős Bős Város Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község CSILIZNYÁRAD Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely ECOLED - Albár Ekecs Község Ekel Község EPIC PARTNER - Komárom EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FARKAS KATALIN - Dunaszerdahely FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község FIRSTFARMS Gabčíkovo s.r.o. - Bős Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs GUKOM S.R.O. - GÚTA GUTTE s.r.o. - Gúta Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Imely Község INTERCAD s.r.o. - Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KEMAR s.r.o. - Komárom KF - STAV s.r.o. Ekel KLEMPA KATALIN - Dunaszerdahely KOLLÁR ZOLTÁN - Komárom KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KOMÁROMI ZSIDÓ HITKÖZSÉG Lakszakállas Község Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MERKANTIL - Mgr. PÉNTEK ISTVÁN - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY LÁSZLÓ - Kulcsod NAGY ZOLTÁN - Nyárasd NCD s.r.o. Nádszeg OND a BECk s.r.o. - Gúta ONLINESTAVBA s.r.o. - Dunaszerdahely OPC EUROPE s.r.o. - WURCELL ZOLTÁN - Komárom Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SALVATOR GYÓGYSZERTÁR - Ógyalla SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község STING 2000 s.r.o. Gúta TELERVIS - Bős TOPSTAV É & A - Komárom TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG