sk hu
Úton vagyok, mint Dorka – Horváth Csenge gyorsan megszerette a társulatot 06. december 2019
Dorka 001 - Komáromi Jókai Színház

Középiskolásként a maga írta darabot rendezte meg évfolyamtársaival, szeret franciául énekelni és monodrámát is játszik Horváth Csenge budapesti végzős színművészeti hallgató. Az Óz, a csodák csodája Dorkájával hamar talált közös pontokat. A családi musical egyik próbája után beszélgettünk.

Dorka 002 - Komáromi Jókai Színház

Nem tűnik fáradtnak.

Imádok próbálni! Majdnem annyira, mint előadni. Magát, a játékot szeretem, a közös keresést, kísérletezést. A próbák, előadások után még „ott vagyok” egy kicsit a színpadon, nehezen kapcsolom ki az agyam, általában szükségem van egy kis időre, hogy visszarendeződjek a „való életbe.” Minden darab más, de bármit játszom is, keresem a közös pontokat saját magam és a szerep között és néha még magamat is meg tudom lepni: jé, ilyen is tudok lenni! Hiszem, hogy mindegyik szereppel, amit kapok, valami dolgom van, és hogy nem véletlen. Ezért is érdekes egybeesés, hogy az Óz a harmadik olyan darab az elmúlt időszakban, amelyben egy olyan lányt játszom, aki álmodik.

Dorka 2 - Komáromi Jókai Színház

Dorka miről álmodik?

Arról, hogy hazajusson. A sárgaköves úton haladva rájön, hogy az igazi boldogságért nem kell világgá mennie, hanem a saját lelkében kell a harmóniát megtalálnia.

Horváth Csenge is megálmodta, hogy színésznő lesz?

Amikor kisebb voltam, pont egy ilyen Smaragdváros féle világot képzeltem el, ahol a színészek boldogan táncolnak, és szép ruhákban énekelnek. Operetteken, operákon és musicalfilmeken nőttem fel. Kedvenceim közé tartozott a Mary Poppins, a Muzsika Hangja, a My Fair Lady és az Óz is, sőt, volt egy Judy Garland- Liza Minelli korszakom, amikor hajkefébe eltátogtam az összes nagy slágerüket. Ezért is mosolyogtam, hogy most megtalált Dorka szerepe. Szegeden születtem, Kőszegre költözünk, aztán Budapestre, Ürömre, én megint vissza, Budapestre. Sokfelé megfordultam, sokféle emberrel találkoztam, sok színjátszó csoportot, szavalóversenyt megjártam. Élveztem, hogy adni lehet az embereknek. Persze, a sikerélmény is jólesett. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba jártam Budapesten, ahol nyitottak voltak arra, hogy a diákok mindenben kipróbálhassák magukat. Én meg kitaláltam, hogy rendezni szeretnék. Összeálltunk néhány évfolyamtársammal, és megcsináltuk Lázár Ervin Berzsián és Didekijéből a Sróf mesteres fejezetet. Máskor írtam Halloweenre egy rémmesét. Bevallom, csapnivaló lett, de akkor nagyon sokat adott. Később franciául is színjátszóztam, azokkal az előadásokkal fesztiválokra is jártunk külföldre.

Dorka 8 - Komáromi Jókai Színház

Mintha lenne is valami francia a megjelenésében.

Szeretem a frankofón kultúrát. Sok francia zenét hallgatok és énekelek is franciául. Nem tudom, miért, de jobban szeretek franciául énekelni, mint angolul. Ha hívnak fellépésre, például kiállításmegnyitókra, általában valami sanzont választok, és persze, az a legjobb, ha nem alapra énekelek, hanem zenészekkel együtt. Néha sikerül megfűznöm apát (édesapám zeneszerző), hogy kísérjen zongorán. Újabban pedig csatlakoztam egy funky zenekarhoz énekesként Budapesten, és velük járunk össze „örömzenélni”. Komáromban is keresnem kellene valakit, aki szereti a francia sanzont, és jól zongorázik.

Dorka 1 - Komáromi Jókai Színház

Miképp került színházunkba ötödéves színművészeit hallgatóként?

Tóth Tibor igazgató úr megnézte az Esterházy Péter Fuharosok című kisregényéből készült monodráma munkabemutatómat, amelyet Forgács Péter osztályvezető tanárom rendezett. Egy hét múlva felhívott, hogy lenne az Ózban ez a szerep. Nagyon meglepett, mert nem is tudtam, hogy nézte az előadást. Dino Benjamin, Királyhelmecről származó osztálytársam szólt, hogy bent ült a komáromi színházigazgató a nézőtéren.

Dorka 4 - Komáromi Jókai Színház

Dorkaként megszerette barátait, a Madárijesztőt, a Bádogembert, a Gyáva Oroszlánt?

Csak szeretni lehet az ittenieket a társulatból. Szó szerint öleléssel fogadtak, és a mai napig úgy érzem, hogy el vagyok „kényeztetve”. Szerintem az első pár hétben megcsappant a büfé nápolyikészlete, mert mindig kaptam egyet-egyet ajándékba a társulat tagjaitól. Mindenki figyelmes a másikkal, szuper közösség! Szóval nem volt nehéz megszeretni őket. Nagyon jól érzem itt magam.

Dorka 9 - Komáromi Jókai Színház

Úgy tudom, az Óz, a csodák csodája után több előadásban is láthatjuk még.

Antoinette leszek a Bolha a fülbe című vígjátékban, és szerepet kaptam a Szeretkezz, ne háborúzz! című produkcióban is. Ez a Lüszisztraté átirata. Nagyon várom, izgalmas előadásnak ígérkezik.

Dorka 12 - Komáromi Jókai Színház

Miről álmodik mostanában?

Hogy jól sikerüljön az Óz! Legalább annyi szépet kapjanak a nézők, mint amennyit én kaptam a próbák alatt. Szeretném, ha szabadon tudnék alkotni, és mindig ennyire felszabadult légkörben dolgozhatnék, mint ahogy az elmúlt pár hétben. Jó lenne megtalálni, mi az, ami nekem örömet szerez az életben. Remélem, hogy ez a színészet, hogy jól választottam, és ki tudok majd ebben teljesedni. Úton vagyok, mint Dorka.

Bárány János

Fotó: Kiss Gibbó Gábor

Dorka 13 - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady 4370 Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma 03952E9C7A Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Sam logo Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Logo Jandj MEDIAL Net s r o logo Hotel peklo Green Coop logo Agref logo Bronz logo AGRIPENT Cedrus piros logo CUKRASZ MUHELY GYULAMAJOR Dunstav Florissimo logo LOGO PNG Logo Gukom Motokom logo HD Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer Image001 AGRIMPEX - Nádszeg Agrocoop Imeľ, a.s. - Imely AGRODRUŽSTVO Keszegfalva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község BARTHALOS CUKRÁSZDA Alistál Bátorkeszi Község BOTH s.r.o. Lidértejed Bős Város CANTON s.r.o. Nagymegyer C-SERVICE - Wurczell Zoltán CREDAT INDUSTRIES a.s. Gúta Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DRON INDUSTRIES s.r.o. Tejfalu DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely Ekecs Község Ekel Község EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Kamocsa Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta GUTTE s.r.o. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Illésháza község Imely Község NTERCAD s.r.o. - Komárom IVAT Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KF - STAV s.r.o. Ekel KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KO - ROLL s.r.o. - Gúta Lakszakállas Község LUARI s.r.o. - Albár Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MIKOS FARM Apácaszakállas MINIT SLOVAKIA spol. s.r.o - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY ZOLTÁN NANAZ s.r.o. Albár NCD s.r.o. Nádszeg Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PEPITA tours s.r.o. - Komárom PROSPOT SK s.r.o. Gúta PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta RÁZC s.r.o. Nyékvárkony Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község Šeko Shop - Komárom STING 2000 s.r.o. Gúta TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG