sk hu
Horváth Illés: Áldás, hogy az életembe jött a rendezés 03. február 2020
01 Illes - Komáromi Jókai Színház

Beszélgettünk Horváth Illés rendezővel a Trónok harcáról, ami az egyik kedvenc sorozata volt, Ruminiről, akit nyolc évig játszott, Napóleonról, akit imád. Egy élőben, telefonon lebonyolított rádióinterjú után, a Bolha a fülbe nyilvános főpróbája előtt találkoztunk.

04 Illes - Komáromi Jókai Színház

Kezdhetjük Szürke Féreggel a Trónok harcából? Ön adta a magyar hangját.

Sokat szinkronizáltam, most a színházi rendezések és a nyíregyházi művészeti vezetői állásom miatt szinte abbahagytam, vagy inkább felfüggesztettem. De szeretem csinálni, szívesen folytatom majd, ha lesz rá időm és lehetőségem.

A szinkron szerintem olyan, mintha egy színész kiszolgálna egy másik színészt. Szürke Féreg esetében, Jacob Andersont látom, és egy magyar hangot hallok. Nem látom közben Horváth Illés játékát, mozdulatait.

Érdekes felvetés, de én nem érzem ezt teljesen kiszolgálásnak. Amikor főszerepeket szinkronizáltam és volt időnk rá, hogy dolgozzunk rajta, úgy jöttem ki a műteremből több órás munka után, mint aki lebonyolított egy alakítást a színpadon. Hasonló érzéseket kell megélni, amiket megél a színész, akit éppen szinkronizálok. Ugyanazt az energiát kell befektetni, ugyanazt az illúziót kell megteremteni, hogy hiteles legyen.

03 Illes - Komáromi Jókai Színház

Miközben én is örülök annak, hogy a magyar szinkronszínészeket is kitüntetik már. Huszonegy jelölt közül megkapta a Selmeczi Roland Tálentum-díjat az első Szinkronikum Gálán 2017-ben a Fatmagül című török sorozatban Engin Akyürek magyar hangjáért, aki Kerim Ilgaz szerepében látható ebben a szappanoperában.

Ezek nagyon hosszú sorozatok. Amikor befejeztük a Fatmagült, jött egy újabb török sorozat, ugyanezzel a színésszel, megint engem kértek fel a magyar hangjának. Sok időt töltöttem Akyürekkel.

Rumini 2 - Komáromi Jókai Színház

A külföldi sorozatok után, evezzünk magyar vizekre! Rumini volt évekig, Berg Judit mesehőse.

Judit írt egy színdarabot a Pesti Magyar Színház felkérésére. Megkaptam a címszerepet. A regényekből készült rádiójátékokban is én voltam Rumini. Hosszan összefonódott az életem a Rumini-karakterrel. Ráadásul barátaimtól hallottam, hogy láttak a gyermekük iskolai olvasókönyvében, mert beraktak egy képet az előadásról. Szóval tananyag lettem. Nyolc éven keresztül játszottam, de mostanra kiöregedtem a szerepből. Az előadás még mindig megy, most már Csiby Gergely alakítja Ruminit. Hajrá, Gergő!

Rumini 1 - Komáromi Jókai Színház

Rumini kapcsán a kalózok jutnak az eszembe. Első rendezése, a Zsámbéki Színházi Bázison bemutatott Köztársaság szereplői is kalózok, akik elrabolják az ifjú Julius Caesart, akinek negyven napja van arra, hogy összeszedje a váltságdíjat. Hogyan lehetett ezt az előadást megvalósítani a rakétabázis egész területén, hatvannégy résztvevővel, külső közreműködőkkel, képzőművészekkel, kiállítással, egyebekkel?

Bárhová visz majd a sors, az biztos, hogy életem egyik legnagyobb kalandja a Köztársaság marad. Az, hogy most itt ülünk és beszélgetünk, annak az előadásnak, azoknak az embereknek is köszönhetem, akik velem ott voltak, és együtt létrehoztuk azt a produkciót. Például Kardos Tünde, aki most a Bolha a fülbe dramaturgja. Ő nagyon sokat tud a Köztársaságról, végig ott ült mellettem, rengeteget segített. Nélküle nem lennék sehol. Már akkor ott dolgoztak velem Gálvölgyi Anett és Miovác Márton jelmeztervezők, akik a Feydeau-bohózat szereplőit is öltöztették. A Köztársaság Szálinger Balázs egyik legjobb műve. Nagy tehetséggel, profizmussal, jó arányérzékkel és humorral, frappánsan és izgalmasan írta meg a történetet. Éreztem, hogy az egyszerűen nem létezhet, hogy ne kerüljön színpadra ez a színdarab.

Zsambek 1 - Komáromi Jókai Színház

A fiatal, akkor harmincegy éves alkotó fantáziája mozdult meg önben? Vagy nagyon régen készült már valami hasonlóra, ami azután Zsámbékon kirobbant?

Egyáltalán nem készültem. Azt kezdtem el érezni, hogy a színjátszás már nem okoz úgy örömöt, mint régebben. Bevallhatom, hogy elkezdtem fásulni. A történetet mindenképpen színre akartam vinni. Éreztem egy párhuzamot az akkori geopolitikai eseményekkel. Megcsináltuk Julius Caesar történetét, de elhelyeztük egy teljesen mai közegbe. Olyan volt, mintha terroristák most elrabolnának egy nagyon befolyásos nyugat-európai vezetőt, és nagyon nagy váltságdíjat kérnének érte. Mindezt egy erdő közepén, egy rakétabázison, ahol meg tudtuk tenni, hogy a rakétasiló vaskapuit előadás közben kinyitják a színészek, és a nézők hirtelen a természetben találják magukat. Volt olyan szereplő, aki autóval érkezett a játéktérbe, olyan eszközöket tudtunk használni így, amit hagyományos körülmények között nem tudtunk volna. Amikor bevittük az előadást Budapestre, a Trafóba, az derült ki, hogy azért ezek nélkül is nagyon jól működik az előadás. Gáspár Tibor és Takács Géza nagy páros voltak a főszerepekben. De mindenki, aki részt vett velem ebben a történetben, nagyszerűen végezte a feladatát. Nagy kaland volt. Sok barátom nagyon sokat segített benne.

Zsambek 2 - Komáromi Jókai Színház

A következő évben, 2017-ben Mátyás Irén-Emlékdíjat kapott az előadás, ami az előző év legkiemelkedőbb produkciójának jár. Előtte négyszer kapott Főnix-díjat a Pesti Magyar Színházban. Kilencévesen kezdte a színi pályát, vidéki színházakban edződött a színművészeti egyetem elvégzése után, népszerű tévésorozatokban szerepelt. Egyszer azt nyilatkozta, büszke arra, hogy Sinkovits Imre öltözőasztalánál öltözhet. Miért hagyta abba a színészetet?

Rájöttem, hogy egyáltalán nem élvezem már. Lehet, hogy kitartóbbnak kellett volna lenni, és újra megtalálni a színpadon azt, ami annak idején a szenvedélyem volt, mert hiszen az volt. Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy én ezt abba akarom majd hagyni, nem hittem volna el.

Azt nyilatkozta a Pesti Műsor decemberi számában, hogy elveszette a játékkedvét.

Ez történt. Gyakorlatilag azt éreztem, hogy nem okoz örömet. A játszásnak minden esetben örömöt kell okoznia. Amikor a legnagyobb drámát játszod is, belül nagyon mélyen öröm, boldogság van. Ez eltűnt, és elkezdtem csak munkát végezni. És ezt nem akartam tovább csinálni. Áldás, hogy jött a rendezés az életembe, és jelen pillanatban úgy néz ki, hogy jobban is kiteljesedem benne. Persze az élet olyan sokszor fordul kívülről is, belülről is, hogy lehet, egy év múlva megint egy lelkes színész leszek. De amit most csinálok, azt nagyon élvezem.

009 Bolhi - Komáromi Jókai Színház

A Köztársaság, a Balta a fejbe, a Folytassa, Cicero, avagy botrány a törvényszéken, a Macbeth, a Holnapelőtt és a Tesztoszteron után, a Bolha a fülbe a hetedik rendezése.

Meghalni könnyű, a vígjáték, az a nehéz. Így hangzik el a Kean, a színész című darabban, amit márciusban kezdek majd próbálni Kaposváron. Ez a mondat nagyon megtalált most, hogy vígjátékot rendeztem Komáromban.

Többször megérintette már a francia kultúra. De Valmonté herceget játszotta az Osztrigás Miciben. „Ezerrel” címmel cédére vették ifjabb Gérard Depardieaués Jean-Marc Fogiel beszélgetéseit. A Cicero, avagy botrány a törvényszéken is egy francia bohózat. Jacques-Louis David híres Napóleon-festménye szerepelt a pulóverén, amikor a színházba érkezett a Bolha a fülbe olvasópróbájára.

Nagyon szeretem Napóleont. Azért hordom azt a pulóvert elsősorban. Egy időben Napóleon-mániás voltam.

02 Illes - Komáromi Jókai Színház

Azt mondta egy itteni tévéinterjúban, hogy hozzátett Feydeau szövegéhez. Konkrétan mit?

Most már nem tudom megmondani. Amikor dolgoztunk Kardos Tünde dramaturggal, adták magukat a helyek, ahová úgy éreztük be kell illesztenünk valamit, hogy vastagabb, vagy épp gördülékenyebb legyen a történet.

Mennyire érdekli az előadás szövege. Milyen mértékben hű a példányhoz?

Nem vallásos áhítattal szoktam szövegkönyveket kezelni. Általában bele kell nyúlni, van, hogy sokat. A Bolha a fülbe esetében nem kellett nagyon, mert Mohácsi Jánosnak és Mohácsi Istvánnak kiváló szövegkönyveik voltak, amelyekből a példányt összehoztuk. Nem volt nehéz dolgom, csak egy kicsit hozzátettem a magamét is, hogy személyesebb élmény legyen a találkozás.

001 Bolhi - Komáromi Jókai Színház

Alkotói csapatának tagjai, Vereckei Rita díszlettervező, Gálvölgyi Anett és Miovác Márton jelmeztervezők, Zságer-Varga Ákos zeneszerző követik ezután mindenhová, ahol rendezni fog?

Úgy tűnik igen, bár az élet közbe tud szólni, bárkinek fordulhat bármerre a sorskereke. Ők a barátaim is. Nagyon szeretem őket. Örülök, hogy ilyen tehetséges barátaim vannak.

Megszerette az itteni társulatot?

Rendkívül!

Lesznek még közös dolgaik?

Nagyon szívesen jövök a jövőben még ide, ha úgy hozza az élet. Szerettem itt lenni, megszerettem az itteni embereket. A Bolha a fülbe előadás legnagyobb erénye az, hogy itt van tizenöt színész a színpadon, ez egy nagy szerepszámú előadás, és senki sem lóg ki, még egy kicsit sem. Virtuóz alakítások születtek, és habár ebből a bohózatból rengeteg előadás készült már, azt gondolom, hogy itt úgy születtek meg karakterek, szerepek -amik más előadásokban sokszor könnyen elsikkadnak- mint soha sehol. Tényleg a legkisebb szerep is főszereppé válik azokra a pillanatokra, amikor dolga van a színpadon.

005 Bolhi - Komáromi Jókai Színház

Mi várja még a kaposvári Kean, a színész rendezése után?

Egy világhírű klasszikus musical nyíregyházán. A Bolha a fülbe előadásában szereplő negyedéves budapesti színművészeti egyetemista, Staub Viktória játsza majd a címszerepet.

(jsz)

Fotó: Kiss Gibbó Gábor, Milan Drozd és internet

17 Illes - Komáromi Jókai Színház
vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultminor Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Kukkonia logo 0 Metrans Sam logo Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Green Coop logo Logo Jandj Mc L Logofont1 pos Minit logo zpiecky Hotel peklo Agref logo Cedrus piros logo C service CUKRASZ MUHELY GYULAMAJOR Dunstav Florissimo logo LOGO PNG Final MEDIAL Net s r o logo Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer Image001 ABSOLON s.r.o. - Komárom AGRIMPEX - Nádszeg AGRIPENT spol. s.r.o. - Lég AgroKiss s.r.o. - Nagyszarva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község Bátorkeszi Község BBN GROUP - Bős Bős Város Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község CSILIZNYÁRAD Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely ECOLED - Albár Ekecs Község Ekel Község EPIC PARTNER - Komárom EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FARKAS KATALIN - Dunaszerdahely FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község FIRSTFARMS Gabčíkovo s.r.o. - Bős Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs GUKOM S.R.O. - GÚTA GUTTE s.r.o. - Gúta Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Imely Község INTERCAD s.r.o. - Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KEMAR s.r.o. - Komárom KF - STAV s.r.o. Ekel KLEMPA KATALIN - Dunaszerdahely KOLLÁR ZOLTÁN - Komárom KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KOMÁROMI ZSIDÓ HITKÖZSÉG Lakszakállas Község Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MERKANTIL - Mgr. PÉNTEK ISTVÁN - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY LÁSZLÓ - Kulcsod NAGY ZOLTÁN - Nyárasd NCD s.r.o. Nádszeg OND a BECk s.r.o. - Gúta ONLINESTAVBA s.r.o. - Dunaszerdahely OPC EUROPE s.r.o. - WURCELL ZOLTÁN - Komárom Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SALVATOR GYÓGYSZERTÁR - Ógyalla SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község STING 2000 s.r.o. Gúta TELERVIS - Bős TOPSTAV É & A - Komárom TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG